2011. május 30., hétfő

Grapefruitos sör

Nem tudom szó, illetve írás nélkül hagyni ezt a  sört. Itt a nyár!
Ennek az üdítő italnak köszönhetően is számomra elindult a nyár, amikor kitöltöttem, és megéreztem az illatát, meglepődtem.
Egyáltalán nem volt sör "szaga", csak tiszta, gyümölcsös, citrusos illat csapott meg.
Már említettem, mennyire nem szerettem a söröket, aztán, amikor Brüsszelben jártam, rákaptam az epres sörnek köszönhetően. Azóta is gyakran kóstolgatok meg szívesen újakat!
Amire most vágyok, a csokis sör...
Ez a búzasör fantasztikusan kellemes és könnyen elfogyasztható!

Szeretném ajánlani mindenkinek ezt német fajtát, amit 2007. óta kapható finom, gyümölcsös italt, alkoholtartalma igen alacsony, ezért  nem  a sör jellege mutatkozik meg.








2011. május 27., péntek

Málnás-banánfagylalt

Annyira szerettem volna eperrel készíteni, de sosem maradt, mire nekifogtam volna, így maradt a málna.

Szerintem fantasztikus!
Hiába  a málna is és a banán is rettentő finom, de együtt még izgalmasabb.
A fagyimániám nem csitult, sőt, egyre jönnek az újabb ötletek, bár lehet, sőt valószínű nem is találok ki újat, mégis nekünk újdonság, mert ilyet sehol nem kapni, és először fagyasztottam.

Amitől nekem még jobban ízlik az természetesen a tejszín (hab) mennyiségétől is függ!

Most ezek voltak a hozzávalók: 2 banán, kb1 citrom levével összepasszírozva, 2 dl tej, 2 tojássárgájával és vaníliás cukorral krémmé főzve, ebbe a málnákat beleszórtam, végül a tejszínhabbal összekavartam és a
szilikonos formában fagyasztottam.

Remélem mindeninek ennyire fog ízleni!
















2011. május 26., csütörtök

Gyors vacsi

Úgy látszik, mostanában, ha gyors vacsorát kell készítenem, egyből valami kínai jut eszembe.
Nem tehetek róla, tényleg olyan gyorsan megvan és pik-pakk megsül.

Amitől még inkább inspirálva vagyok, hogy mindenki odáig van érte és nem unja meg...

Hozzávalók: 1 csirkemell (csíkokra vágva), 1-2 sárgarépa, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, fél konzerv bambuszrügy, sok szójaszósz, chiliszósz/chilipaprika, só, kínai fűszerkeverék, és
köretnek rizs. (most egyszerűen , se kukorica, se fokhagyma, se semmi.)

A bambuszrügy minden ázsiai ételben megtalálható, népszerű zöldség, amit konzervben lehet vásásrolni.
Érdekes, illatos, kicsit édeskés íze van, nagyon jól átveszi a fűszerek, szójaszósz ízét.






2011. május 23., hétfő

Bounty túrófagyi

Nagyon élvezem, hogy a fagygép nélkül is működhetnek ezek a hideg nyalánkságok, ezért ahogy tavaly is ígértem belevágtam a fagyi gyártásba.

Most a túró volt terítéken, régóta gondolkoztam mivel tehetném izgalmasabbá!
A kis kedvenc , szokásos kókuszreszelék is beleborult, és persze a csokipasztillák is kikukucskáltak, ezért hívom bounty fagyinak.

Hozzávalók: 3 dl krémtúró, 2 dl joghurt, 3-5 kanál cukor, kókuszreszelék (esetleg kókuszlikőr). csokipasztillák és fagyigép híján mélyhűtő.







2011. május 22., vasárnap

Ananász turmix

Régen nagyon szerettem ezt a turmixot, de mostanában inkább nyersen fogyasztottuk el.
Illetve nem maradt, csak ha többet vettem belőle.
Amikor maradt egy kis  adag maradék karamelles ananászból, egyből meg akartam kóstolni a turmixot is belőle.
A tejberizs   is pazar lett tőle, akkor az ital is ilyen lehet:

Hozzávalók  karamelles ananász (cukor/barna cukor ananász kockára vágva és megforgatva a karamellben), tej / kókusztej

Nekem igen ízlett, a karamellás  dolgokban nem lehet csalódni. (Kivétel, hogyha vki nem szereti...:)))










2011. május 20., péntek

1. születésnap

Pedig készültem volna rá, de úgy elszaladt, hogy nem értem utol:

Lekéstem az első blog szülinapomat!!!
Jólesett volna egy finom torta, akár, vagy valami különlegesség, amit még sosem próbáltam, erre tessék: elhaladt az idő és nem is ünnepeltem! Szerintem sokunkkal megesett már más szituációban is, hogy előtte még tervezget, aztán pedig elfelejt...

És azt is tervezgettem, hogy megújulok a külsővel, de az nem marad el, csak tolódik maximum!
Annyira azért nem vagyok szomorú, inkább megmosolyogtat az élet sokszor...
Egyre többször van, hogy inkább nevetek, amikor olyan dolog történik, ami régen sírásra késztetett,
örülök ennek a fejlődésnek, remélem még jobb és könnyebb lesz ettől minden.

Ezzel a szemet gyönyörtető, színes, epres poharas nasival jutalmazom meg magam, amiért ilyen kitartó,
és a főzéstől nem elkedvetlenítő (voltak ellendrukkerek is ám!:)) maradtam és maradok még sokáig!



Amit mindenki imád: Epres túródesszert
Hozzávalók: túró, tejszín, citrom leve és - héja, cukor, vaníliás cukor/ méz, keksz/ piskóta, és EPER!
















2011. május 19., csütörtök

Kókuszos- mangós fagyi

Először sorbetet akartam készíteni, de végül megpróbáltam a tejes verziót. ( a sorbet vízzel készül)
Kíváncsian vártam, milyen lesz az állaga, az íze igazi trópusokat idéző, az biztos!

1 nagy mangó pürésítve (nem passzíroztam át, szeretem a gyümölcsdarabokat!), 1 narancs leve, 1 citrom/lime leve, 10-20 dkg cukor, 3 dl tej, 0,2 cl kókuszlikőr

A tej helyett az eredeti receptben víz szerepelt, de lehetne kókusztejjel is, likőr helyett.
Egy óránként megkevergettem és akkor nem is kell fagyigép. Így is klassz lett.
Kb 3-4 órát volt mélyhűtőben, és kókuszreszelékkel megszórtam.

A NoSaltyn már fent van egy ideje , de lehet, hogy elbújt a sok között, ezért felraktam ide is!








2011. május 18., szerda

Sörös-köményes zsömlék

Érzem, nemsokára nyár lesz, és jön a sörözés időszaka.
Nagyon szeretek "kiülni", alig vártam, hogy kinyissanak a teraszok és a napsütésben kortyolgassuk az italunkat..

Ez a zsömle nekem még új volt, kicsit féltem is, nehogy lehessen érezni a sör ízét. de nagyon klassz lett,
bátran ajánlom a nem söröző személyeknek is!

Hozzávalók: kb 50 dkg liszt, 1 evőkanál méz, 5 dkg élesztő, 2,5 dl világos sör (én most szűretlen búzasört tettem bele), 1 tojássárgája, 1 teáskanál köménymag.

A sörben elkutyultam az élesztőt és a mézet, ezt a lisztkupac közepébe öntöttem , megsóztam és jól meggyúrtam. Langyos helyen kb 1 órát kelesztettem, nagyon szépen megkel.
Kb tíz-tizenkét darab gombócot formáztam, megkentem a tojássárgával, megszórtam köménymaggal és a tepsiben még 20 percig pihentettem.

Addig sütjük, amíg szép piros nem lesz!









2011. május 17., kedd

Mentás-áfonyás csokiparfé

Szerettem volna egy igazi csokifagyit enni, de nem tudom csak úgy egyszerűen megoldani, muszáj volt megbolondítanom: először a menta jutott az eszembe, utána pedig a mirelitben maradt kevés áfonya.
Így lett ez a parfé tökéletes!

Ami még újítás volt, a marshmallow cukrot már használtam trüffelekben , de fagyiban is kitűnő.

Hozzávalók: 2,5 dl tej, kb 20 darab marshmallow cukor, 10 dkg étcsokoládé, rum, (most mirelit) áfonya, 3-5 friss mentalevél, 2 dl habtejszín.










2011. május 16., hétfő

Mentás-petrezselymes spárgakrémleves

Sajnos csak én szeretem a krémleveseket, de azért ha " rámjön," az ehetnék, elkészítem.
Most maradt spárga, így este összeturmixoltam egy adag levest, pontosabban kb 3 adagnyit, de mind én ettem meg.
Pedig olyan szép a színe is , de  most legalább kipróbáltam kicsit máshogy: sok zölddel!:)

A hozzávalók: 1 csomag zöld spárga, kb  1 l víz/ zöldség alaplé, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomag petrezselyem, pár szál menta (ízlés szerint), 1 dl tejszín, 1-2 kanál keményítő.(lehet bele 1-2 kanál vaj is)

Amikor összeturmixoltam, sajnos le kellett passzírozni, de ha nincs benne fás rész, akkor nem teszem.












2011. május 15., vasárnap

Epres Creme brulee

Kedvenc külföldi oldalamon találtam , a málna imádónál, de mivel én eper fun vagyok, ezért kötelező jelleggel epres creme brulee-vá alakítottam át.
A karamell réteget lehagytam, a  cukor minimalizálása miatt, de természetesen igazán klassz lehet vele.

A hozzávalók : 1,5 dl tej, 1.5 dl tejszín, 3 tojássárgája, 1 tojás, kb 3 kanál cukor, 1 rúd vanília, egy marék eper,1 citrom reszelt héja.
A tejszínes tejet felmelegítettem a vaníliarúddal, aztán a tojásokat a cukorral elkevertem és hozzáöntöttem a vaníliás tejszínhez, az epreket átpasszíroztam a citrom héjával, és ezt is beleforgattam a tojásos lébe.
Vízgőzben 15-20 percig sütjük, formától függően és a végén karamellizálhatjuk pár kanál cukorral a tetején.
Nagyon kellemes, igazi finomság!











2011. május 11., szerda

Spárga egytálétel

Emlékszem, már lassan egy éve, amikor láttam egy fotót spárgákról, elámultam, és azt akartam, nekem is legyen legalább egy fotóm ilyen. Tetszett a lila-zöld színe, a formája és természetesen az íze is!

Egyik nagy kedvencünk a baconbe tekert spárga, melyet több emberrel megszerettettem, megmutattam , de ezt szerintem már sokan ismerik.
Most egy egyszerű és gyors vacsorát prezentálok:
Hozzávalók: 1 csomag zöld spárga, 250 ml tejföl, 2 gerezd fokhagyma (zúzott), só, bors, 2 tojás, chili, és fetasajt még a tetejére.
Jól megsütöttem a sütőben és még hidegen is finom!:)














2011. május 8., vasárnap

Balzsamecetes-narancsos joghurtfagyi andalúziai édességen

Amikor utána olvasgattam az andalúziai recepteknek, jutottam el egy ilyen ízű fagyihoz.
Nagyon megkedveltem, már mindenhez el tudom képzelni, különös, zamatos íze és illata miatt.
De ez a fagyi, erre nem gondoltam volna magamtól, olyan finom, legalábbis ez az első keverés nagyon pikáns, tökéletes arányokkal sikerült,
persze véletlen lehetett...

A kolostori édességek közül ezt az egyszerű tojásosat választottam, ami kicsit túlédes lett, ezért a fagyival tálaltam!

Receptek: Kb 400 ml natúr joghurt/ görög joghurt, 1 narancs leve, kb 3 evőkanál balzsamecet és 3 kanál cukor,díszítés kandírozott narancshéj.

Az andalúziai édesség: 6 tojássárga,  20 dkg cukor, 2 dl víz, 1 citrom reszelt héja
(A tojást kikeverjük, majd a főzött szirupot lehűtve , apránként hozzákeverjük, fóliával letakarva vízgőzben kb 10 percig sütjük.)
















Pirított mandulával megszórtam, nagyon fincsi vele...!


2011. május 7., szombat

Bor és sajt

Az első bor, amit ittam: édes vörös bor volt, akkor az édessége miatt tudtam meginni, és valószínű, hogy ezért ízlett, évekig, ez számított "finom"-nak.
Utána amikor nálam idősebbek felhívták a figyelmemet, arra, hogy
ezek nem minőségű borok, addigra már volt kedvem az igazi borokat is megkóstolni.
Ezek természetesen a száraz borok, melyek azóta tényleg ízlenek, bár nagyon sokat számít tartásuk,
hűtésük, érlelésük.
Mára már inkább a gyümölcsös, tiszta , fehér száraz borokat részesítem előnyben, kivétel természetesen a Tokaj vidékről származó (aszú, szamorodni) borok, melyek tényleg egyedülállóan különleges ízhatásúak és kitűnőek desszertek mellé.

Amikor Csak a Puffin ismét bejegyzést tett közzé, rögtön jelentkeztem, mert érdekel a téma is, és a különböző megoldások. Immár a második fotós játékot, mely nem jár nyereménnyel, mégis rengetegünket foglalkoztat, a téma ismét klassz: bor és sajt.