2013. október 25., péntek

Spanyolország ízei képekben




paella


rántott camembert


avokádó saláta rákkal


Malagai mártásban (gombás-vörösboros) sertés



ananászos indiai csirke


Pezsgős mártásban rák és nyelvhal

Tejszínes vaníliás kiflifelfújt

Nem tudom, milyen rég készítettem ezt, de most nagyon sokszor az eszembe jutott, ezért megsütöttem!

Mivel mostanában alig eszek kenyeret, ez is maradékból készült, pedig igazi hot dog kifli volt.

Mazsolát nem tehettem bele sajnos (egyesek miatt), de szerintem azzal az igazi!

Hozzávalók:
1 nagy kifli/ vagy  kalács (fejenként) 1 nagy kanál barna nádcukor, fél rúd vaníliarúd kikapart belseje, citrom reszelt héja, kb 2 dl tojás + 1-2 dl tejszín keveréke, ízlés szerint barack/ málna /eperlekvár, tetejére vajdarabkák




2013. október 20., vasárnap

Zöld fűszeres tengeri süllő

Nagyon egészséges, kicsit provance-i stílusú recept következik.

Ami teljesen egyszerű és természetes, tehát, csak jó lehet!

Ez még nyár végén készült, de attól még most is elkészíthető!

Hozzávalók:
3 egész süllő, só, színes bors, zeller zöld, bazsalikom, oregánó, kakukkfű  , zsálya, metélőhagyma, fokhagyma, lila hagyma,
30 perc és már tálalhatjuk is!





2013. október 14., hétfő

Joghurtban sült körte

Nem tudtam, milyen címet adjak ennek a gyors édességnek, mert igazából sajttortának titulálnám, de mivel nincs alapja , csak a körte, ezért inkább kompótszerű lett a hatása.

Egyszerű, de nagyszerű, lehetne almával, barackkal, ananásszal vagy éppen szilvával is!

Hozzávalók:
2 piros Vilmos körte,1 dl nem cukrozott sűrített tej, 2 kk méz, citrom leve,  1 dl görög joghurt,  5 dkg (ennyi volt csak itthon)mascarpone, 1 kk vanília eszencia,  tetejére nádcukor

kb 10-15 perc alatt kész is, ha ilyen kis formákban sütjük.






2013. október 10., csütörtök

Segísüti átadás

Hát ilyen még nem volt, annyira készültem, hogy otthon hagytam a fényképezőgépemet!

Ezért sajnos nem tudok jó kis képeket hozni a három csupros finomságról (illetve a  képen zacskókban rejlenek), viszont nagyon
örültem, hogy volt ideje a nyertesemnek egy poharas édességre és beszélgetésre!

Egy igazán kedves ember , Móni választotta a különleges csupros tortámat, elmondása szerint azért fogta meg, mert szereti a mákot is, gránátalmát is és  a gluténmentes édességeket.

Viszont volt hatalmas meglepetés, mert én is kaptam Tőle ajándékot, (otthon készült erről kép), ami aztán tényleg telitalálat volt,
málnás trüffel! (Kedvesen elmondta, eredetileg epres lett volna!:)))

Sokat beszélgettünk, jókat "főztünk", recepteket meséltünk, hamar elszaladt egy óra, remélem lesz
még alkalmam Vele találkozni!











2013. október 8., kedd

Epres birsalma leves

Pikáns, de egyszerű gyümölcsleves következik.
Egyik este levesre vágytam, és szeretem akár melegen is a gyümölcsleveseket.

A piacon vettem birsalmát, de nem akartam a hagyományos módon elkészíteni, ezért egy ilyen piroskás , pikáns leves készült.

Hozzávalók:
4 db birsalma, kb 1-1,5 l víz, pici só, kókuszcukor /barna cukor /méz, fahéj, szegfűszeg, pici chili, cs garam masala,  kb 150 g mirelit eper, gránátalma magok díszítésnek
Természetesen lehet tejszínhabbal felturbózni, de én csak tejszín  pöttyökkel tálaltam.






2013. október 5., szombat

Sonkába göngyölt libamáj görög salátával és eperrel

Rég ettünk libamájat, viszont egy könnyebb vacsorát szerettem volna, ezért salátával tálaltam krumpli helyett.
A görög saláta csakúgy jött, hiszen minden volt hozzá.
A szecsuáni bors ad neki egy pikánsabb jelleget, de a sonkába (lehet bacon is) tekerés elronthatatlan! (Szerintem!)

Hozzávalók:
4 szelet libamáj, só, bors, szecsuáni bors,  zúzott fokhagyma, 4 szelet feketeerdei sonka
Fejenként: 1 paprika, fél paradicsom, kígyóuborka, feta sajt, bazsalikom, olívaolaj
Az eper pedig , mint  savanyúság volt jelen!







2013. október 2., szerda

Sajtos vajhal padlizsánkrémmel

Nagyon egyszerű, fehér húsú , szálka nélküli halacska,
ami úgy készült, hogy betoltam a sütőbe, amikor eszembe jutott nem sóztam meg.

Így lett belőle sajtos, pár szelet gouda sajttal gondoltam "megsózom", telitalálat!

Látható, a mostani nyerő zöld fűszer nálam a koiranderen kívül a bazsalikom!!!

Hozzávalók:
fejenként 30 dkg vajhal, 1 kanál vágott fokhagyma/ metélőhagyma, 2-3 csipet fokhagymás bors, 1-2 evőkanál vaj  és olívaolaj, ízlés szerint gouda sajt / cheddar sajt
Köret: sült padlizsán összeturmixolva vajjal, és  reszelt parmezánsajttal, fűszerekkel, fokhagymával.