Oldalak

2011. január 9., vasárnap

Bagel

Nem vagyok nagy rajongója, de amikor az egyik főzőműsorban láttam, hogy előfőznek egy kelt
tésztát, meglepődve figyeltem végig, és ki is próbáltam. Több receptet találtam, én a tojás
nélkülit választottam. Sokan panaszkodtak, hogy itthon nem lehet nagyon "igazit" kapni.
A bagel számomra még nem létfontosságú, ezért nem figyeltem föl rá eddig.
Nekem tetszett, persze nem kezdőknek való, mert túl sok fázisból áll, de mivel én a kelt tésztákhoz
könnyedén állok, ezért csak az előfőzés volt új és szokatlan procedúra.

Receptem: 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, cukor, só, 3 dkg vaj, 3 dl víz
Főzővíz: 50 g cukrot karamellizáltam, felengedtem vízzel és lehet bele szódabikarbónát is tenni.

Jól összegyúrjuk kemény tésztává, "karikákat" alakítunk ki (lehet sodrással, vagy gömbből lukasztással),
1 percig főzzük, megkenjük tojással megszórjuk szezámmaggal és 15-20 percre sütőbe toljuk.

Persze a pihentetés nagyon fontos, hiszen kelt tésztáról van szó. Én még tökmaggal és mazsolával is próbáltam,
ez utóbbi olvasztott csokiba mártogatva nagyon gyorsan elfogyott. A magosak pedig szendvicsként voltak
mutatósak.







2 megjegyzés:

  1. Fantasztikus, művészi fokra tudod emelni a szendvicset is! Gratula, mint mindig! :-))
    milka

    VálaszTörlés
  2. Néha egy jó szendvics is mennyei!

    VálaszTörlés