Ki ne szeretné a frissen sült, meleg kenyeret?
Sokan nem is hiszik el, milyen egyszerű is sütni. Emlékszem nagymamám hatalmas , kerek kenyerére, amit
a fehér búbos kemencében sütött, örülök, hogy már nem áll messze tőlem ez sem, kivéve a kemence.
Hozzávalók: 500 liszt, 20 g élesztő, 1 csipet cukor, kb. 4 dl langyos víz, 1 kávéskanál só.
Először kovászt készítünk a vízből, élesztőből., cukorból és 5 evők. lisztből. Ez 15-30 perc.
A sós lisztet beleszitáljuk , dagasztjuk, majd fél óráig kelesztjük. Ezután tetszés szerinti formákat készíthetünk, ha puhább kenyeret szeretnél, dúsíthatod vajjal is. Ha túl lágy lenne, adható még liszt hozzá. Teljesen pontos
mennyiségeket nem lehet megadni, mert minden lisztfajta másképp viselkedik.
Sütés előtt , után vízzel megkenjük,és akkor jó ropogós lesz a héja.
Fűszerek nem a tésztájában, hanem a zsemlék tetején töltik be igazi szerepüket: izgalmasak, színesek, látványosak. A puszta zsemlékből vidám gyönyörű , ropogós harapnivalót varázsolhatunk.
Én most tökmaggal, nagy szemű tengeri sóval, sajttal, köménymaggal és oregánóval szórtam meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése