2013. január 8., kedd

Aszalt mangós sárgarépatorta

Tudtátok, hogy a mangóhoz is vannak kötődéseim?
Nem is tudom, hogyan jött, de mint itthon különlegességnek számító gyümölcs, nagyon szeretem.

Kiváltságosnak érzem magam, mert először Kongóból érkezettet kóstolhattam,( és ezidáig az is maradt a legfinomabb),aztán  Thaiföldön  ihattam-ehettem (kedvenc  thai salátám:a mangó, amit mindennap megkóstoltam), most pedig egy nagy zacskó Fülöp-szigetekről származó aszaltat kaptam!

Ez most különösen ízlett, alig tudtam letenni a nagy zacskónyit, hogy maradjon valami édességbe!

Amikor kislány voltam, lehetett kapni aszalt sárgarépát, ami valami zseniális találmány volt csoki, nasi helyett!
Na arra emlékeztet nagyon, ezért még jobban ízlik  Biztos az eljárás azonos, így emlékeztetett a répára.

Ezért  nem kérdés, mit is süssek belőle, répatortát!


Hozzávalók:
2 sárgarépa, 15 dkg barna cukor, 1-2 kanál  golden szirup/ méz, 1,5 dl olívaolaj, 2 tojás, 25 dkg mandulaliszt / liszt,1 kk szódabikarbóna / sütőpor, cs só, fahéj,
1 narancs reszelt héja, leve / tejjel ,tejszínnel is helyettesíthető, 5 dkg kókuszreszelék (elhagyható),
mazsola (aki szereti), 5 dkg felaprított aszalt gyümölcsök: most mangó!

A nedves hozzávalókat, illetve a szárazakat külön tálban összekeverjük, fakanállal egybedolgozzuk őket, belerakjuk az aszalt gyümölcsöket, reszelt répát és tűpróbáig sütjük. 

Krém/ máz: kb 15 dkg mascarpone,8 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1 citrom héja, leve/ narancs / lime












2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta!
    Ha elfogy, a mullerben mindig lehet kapni, bár a Tiédtől egy kicsit aszaltabbnak/szárazabbnak tűnik:)

    VálaszTörlés
  2. Nincs közelemben Müller, de azért jó tudni! Azért írtam, mert valaki(k) ilyen jófejek hogy képesek ilyen messziről hozni Nekem!:))

    VálaszTörlés