2013. augusztus 14., szerda

Spenótos-epres vitaminkoktél

Ezt még gyorsan felteszem, mert még akkor készült, amikor lehetett kapni epret, és mivel kísérletező vagyok, csak egy-két pohárral készítettem először.


Mindkettő nagyon jó hatású, salátában is isteni, de ha nyáron inkább innánk, csak össze kell turmixolni és kész is a reggeli vitaminbevitelünk.

Hozzávalók:
150 g spenótlevél, 150 g eper,  fél citrom leve, 100 g fagyasztott rebarbara (elhagyható) hígítható gyümölcslével pl.: 100 % narancslé, áfonyalé, vagy bármilyen frissen facsart












2013. augusztus 13., kedd

Töltött káposzta (lájtosan)

Már alig vártam, hogy ehessem!
Nagggyon szeretem  (megszerettem) ezeket a régi, magyaros ízeket!

Az a jó, hogy el lehet könnyen készíteni lájtosabban is, azaz most rántás,cukor és rizs nélkül.
Természetesen, aki ehet mindent, tegyen bele, sőt próbálja ki ne csak rizzsel, hanem árpagyöngyével, hajdinával, kölessel, bulgurral, kukoricadarával, stb.

Most a paradicsomos és édes káposztás verziója következik, amit mindig is jobban vártam.

Hozzávalók:
1 fej fehér  káposzta (levelit leforrázva), 500 g darált hús ( pulyka, csirke vagy nyúl), só, bors, köménymag, 1-2 g fokhagyma, 1 vöröshagyma, pirospaprika,  majoranna, cayenne bors / chili, 1-2 tojás (elhagyható)
Szósz: 700 g paradicsom (sóval, borssal szósszá főzve)






2013. augusztus 11., vasárnap

Rakott cukkini alias hamis muszaka

Íme a következő kísérletezés és recept, hogy egyek olyanokat (amiket szeretek hagyományosan elkészíteni: pl,muszaka) amiben semmi liszt, élesztő stb nincsen.

Szóval még mindig a cukkini és padlizsán a nyerő, ezen a nyáron folyamatosan ezekből tudom elképzelni az ebédet, vagy vacsorát!

A mostani egy muszaka lájtosabban címet viselhető ebéd következik, ami persze, hogy nem olyan, de mégis finom és egészséges (nem terheli meg annyira a gyomrocskánkat!)


Hozzávalók
1 nagy cukkini, 1 kisebb padlizsán (libazsíron elősütve),
 fél kg darált hús (lehet sertés, marha, bárány stb),Himalája só, színes és cayenne bors
1 nagy fej lila hagyma, 2 db nagy szeletelt paradicsom,1 k libazsír
Tetejére:
olívaolaj, 3 dl joghurt (görög) + 10 dkg fetasajt   ha kell, só, színes bors, cayenne bors, fokhagyma, friss bazsalikom.levélke
A cukkinit és padlizsánt vékony szeletekre vágom hosszában sózom, borsozom és megsütöttem grillserpenyőben.
A nagy hagymát felszeleteltem és libazsíron megpárolom, rá a húst és a szeletelt paradicsomokat is , ezzel rétegezem, végül leöntöttem a sajtos joghurttal.
Sütőben jó 40 percig sütöttem .














2013. augusztus 10., szombat

Paradicsomos áfonya koktél

Hát ez elég érdekesnek hangzik, de nagyon jól jön az ilyen forróságban!
Gyorsan és egészséges italt lehet öt perc alatt szürcsölni!

Természetesen most is cukor nélkül és frissen elkészítve, kicsit csípőssé is lehet tenni egy kis gyömbérrel.

Hozzávalók:
1-2 marék áfonya, 1-2 marék darabolt paradicsom, 1 marék fagyasztott rebarbara /jég, reszelt gyömbér (ízlés szerint)










2013. augusztus 8., csütörtök

Lapacho tea

A méregtelenítéshez különböző gyógyfüveket illetve teákat javasolnak.
Nemrég bukkantam rá erre a teára, aminek igazán széleskörű jótékony hatásáról olvastam itt.

Immunerősítő:
még így teában is képes aktiválni a fehérvérsejtek takarító funkcióját!
Erős antibiotikus hatású.
Segíti a szervezetet a kártékony baktériumok, sőt, még a vírusok és gombák elleni védekezésében és azok legyőzésében is.
 Fokozza a sejtek anyagcseréjét:
Méregtelenít, segíti a kiválasztást. Különösen a májsejtek méregtelenítő tevékenységét és a nyirokkal történő salakanyag-transzportot, azaz azok kiválasztását fokozza.
Sokféle és magas ásványi anyag
és nyomelem-tartalmának köszönhetően vérképzést elősegítő hatású, ezáltal könnyebben regenerálódik a vérkép.
Gyulladásgátló, fájdalomcsillapító, daganat-, tumor gátló,
 Serkenti a nyálkahártyák mirigyeinek nyákelválasztását, javítja a vizelet kiválasztását, a máj méregtelenítését, a nyirokkal történő salakanyag-eltávolítást, vér- és bőrtisztító hatással rendelkezik és segíti a sebgyógyulást.





2013. augusztus 7., szerda

Joghurtos-juhtúrós pangasius kecskesajtos salátaágyon

A letisztult  szó illene szerintem erre az ebédre, mert semmi különleges,
de tiszta, finom egyszerű  ízek jellemzik.

A halat sokan nem szeretik, és  nem is  mindig a megfelelő receptet válasszuk, de én még ilyen juhtúrósat sosem ettem , készítettem, és nagyon földobja az ízét.

A saláta koronája számomra pedig a hagymacsíra, na meg persze a kecskesajt!


Hozzávalók:
fejenként 2 szelet halfilé,citrom leve, zöld fűszerek, só, bors, fokhagyma, natúr joghurt,juhtúró, olívaolaj
saláta: kínai kel (nyers), hagymacsíra, juhtúró/ kecskesajt/ mozzarella, só, bors, olívaolaj





2013. augusztus 5., hétfő

Tenger gyümölcsös rizs

Imádjuk a paellát, de most egy még gyorsabban elkészíthető, kicsit thai jellegű egytálétel , ebéd következik.

Mostanában igen jó áron kapok garnélát, ezért is kerül többször elénk a tányérba.

Nagyon mutatós és finomságos étel következik, ami kedvünk szerint változtatható.

Hozzávalók:
8-10 db  nagy garnéla, 500g tenger gyümölcsei , 3 dl rizs, 6 gerezd fokhagyma, 1-2 szál koriander levél, olívaolaj /vaj, só, bors, chili, cayenne bors, 1 tk reszelt gyömbér, 1 citrom leve, 1-2 kanál halszósz, pirított szezámmag